Wij zijn energie-architecten

Gepubliceerd op 10 februari 2020 om 15:56

GORINCHEM ,,Ik zie ons als energie-architecten. Wij informeren mensen wat ze allemaal in huis kunnen doen op het gebied van duurzaamheid en vooral ook over hoe ze dat aan moeten pakken." Aan het woord is Sertan Keskin, samen met Chris Wijgerse startte hij onlangs het bedrijf WK Duurzaam. ,,Maar zo staat het niet op ons visitekaartje hoor", voegt hij er lachend aan toe. ,,Het is meer een titel die we onszelf gegeven hebben."

 

In hun winkel/showroom aan de Boerenstraat in Gorinchem hangen diverse duurzame en innovatieve systemen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, aan de muur. ,,Zo kunnen mensen gelijk zien wat het nu precies inhoudt", verduidelijkt Chris. ,,En horen", vult Sertan aan. ,,Hier komen ze er bijvoorbeeld achter dat zo'n warmtepomp veel minder geluid maakt dan ze dachten. " Her en der staan dozen die nog uitgepakt moeten worden. Sertan: ,,De ledverlichting is net bezorgd. We moeten wel het goede voorbeeld geven. Die tl-verlichting kan natuurlijk niet als je een duurzaam bedrijf bent."

 

Sertan Keskin (41) en Chris Wijgerse (36) hebben als missie Nederland aardgasvrij en energiezuiniger maken. Chris: ,,Duurzaamheid is een ontzettend mooi product. Je ziet nu dat steeds meer mensen zich bewust worden van het nut van duurzaamheid. Het is als het ware een virus dat zich steeds sneller verspreidt.

 

,,Chris en ik wilden al langere tijd samen iets doen. Uiteindelijk kwamen we op het idee om een bedrijf te starten dat zich bezig houdt met duurzame toepassingen in huis", vertelt Sertan. Het tweetal wil met hun onderneming vooral een plek zijn waar mensen terecht kunnen voor duidelijke informatie, want in de steeds groter wordende duurzame markt zien veel klanten door de bomen het bos niet meer. Chris: ,,We willen echt kwaliteit leveren. Het is niet dat we de zonnepanelen of de warmtepomp installeren en dan weer vertrekken. Uiteindelijk draait het, wat ons betreft, vooral om het juiste advies. De cowboys in deze markt komen en gaan, maar wij bieden professionaliteit. Ik installeer liever helemaal niks dan dat ik iets installeer waar ik niet achter sta."


Het tweetal praat vol enthousiasme over hun nieuwe bedrijf. De cijfers en feitjes vliegen over tafel. ,,Wist je dat je tot 500 euro per jaar kunt besparen door een hybride warmtepomp te plaatsen." Of: ,,Zestig procent van de Nederlanders wil wel verduurzamen, alleen weten ze niet waar ze moeten beginnen." En ook: ,,De netto-investering voor een hybride warmtepomp ligt rond de 2600 euro." Ondertussen zit Chris te stuiteren op zijn stoel. De nieuw aangeschafte ledverlichting lonkt en hij wil de de tl-verlichting die de winkel/showroom nu nog verlicht zo snel mogelijk vervangen.


,,We zitten hier op een prachtige locatie. Iedereen is dan ook welkom om binnen te stappen om te zien wat er allemaal mogelijk is. We willen echt een soort duurzaamheidsloket zijn waar mensen terecht kunnen als ze vragen hebben over duurzame aanpassingen in huis", legt Sertan uit. Want dat is volgens het tweetal toch wel hun grootste drijfveer: het informeren van mensen over de vele mogelijkheden die er zijn op het gebied van duurzaamheid. ,,Heel veel mensen beseffen nog niet dat ze er niet meer omheen kunnen. Er moet echt iets gaan veranderen."


Die maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit het feit dat WK Duurzaam een deel van de omzet reserveert voor nog meer verduurzaming. Chris: ,,Elke jaar willen we een deel van onze omzet gaan gebruiken om bijvoorbeeld extra bomen te laten planten of om iets te doen tegen de overvloed aan plastic. We willen als bedrijf goede doelen gaan steunen die zich hier mee bezighouden. We hopen op deze manier echt dat mensen in gaan zien dat we gewoon niet meer onder een duurzamer leven uit kunnen."

 

Bron: De Stad Gorinchem


 »