Op deze manier levert spaargeld je als huiseigenaar nog iets op

Gepubliceerd op 10 februari 2020 om 20:12

ABN AMRO is de eerste grote bank die de spaarrente in april naar nul procent verlaagt. Financieel experts voorspellen dat ook de andere banken na verloop van tijd zullen volgen. Laat jij spaargeld op de bank staan of ga je op zoek naar alternatieven?

Je spaargeld levert namelijk nog wel wat op wanneer je het in je woning stopt. Door de hypotheek af te lossen bijvoorbeeld. In Nederland betaal je ondanks de lage rente immers toch gemiddeld nog iets minder dan twee procent rente op een hypotheek.

 

Als huiseigenaar kan je ook met een goed gevoel geld verdienen door te investeren in verduurzaming van je woning. Gebruik je spaargeld om het huis goed te isoleren, zonnepanelen te installeren of CO2-uitstoot te verminderen met een hybride warmtepomp. Zo sla je twee vliegen in een klap. Het is goed voor het milieu en je bespaart op de woonlasten

Energiebesparingen en lagere CO2-uitstoot

Een all-electric oplossing, waarbij de woning volledig van het gas af gaat, is een duurzaam alternatief voor de gasketel. Maar veelal een kostbare en ingrijpende optie. Vaak moeten radiatoren worden vervangen, omdat de huidige radiatoren een te lage warmteafgifte hebben voor de lage temperatuurafgifte van de warmtepomp.

Ook moet een boilervat worden geplaatst voor het maken van warm tapwater. Daarnaast is koken op gas verleden tijd en moet er worden overgestapt naar een elektrische- of inductiekookplaat. Hierom wegen voor veel mensen de voordelen van een volledig gasloze woning (nog) niet op tegen de nadelen.

Wat is een hybride installatie?

Een hybride installatie bestaat uit een slimme combinatie van een cv-ketel op gas en een warmtepomp op elektriciteit. De installatie is zo ingesteld dat deze de energiebron aanspreekt voor de laagste kosten of de laagste CO2-uitstoot.

Voldoet je cv-ketel nog prima? Kies dan voor een warmtepomp met hybride installatie naast je bestaande cv-ketel. Dat scheelt investeringskosten.

Tot 25 procent energiebesparing

Een hybride installatie draait hoofdzakelijk op de kracht van de warmtepomp. Indien nodig wordt de cv-ketel aangesproken om bij te verwarmen. Het voorziet je van warmte en warm water voor de laagste prijs en kan je tot wel 25 procent energiebesparing opleveren.

Dit kan nog verder oplopen bij toenemende gasprijzen. Haalt je warmtepomp zijn energie uit zonnepanelen? Dan bespaar je ook nog extra op elektriciteitskosten.

Niet alleen je energiekosten worden met een hybride installatie in vrijwel alle gevallen minder, maar ook de waarde van je woning neemt toe. Zo haal je toch nog op eenvoudige wijze rendement uit je spaargeld door het te investeren in verduurzaming van je woning.

Bron: NU.nl

 


«   »