Warmtepompen

Steeds meer mensen schakelen over op een warmtepomp, want zo kunt u energiekosten besparen. Dergelijke pompen halen warmte uit de lucht of uit de bodem en hiermee kunt u uw woning verwarmen met een zeer hoog rendement.

Rest nog de vraag: wat kost een warmtepomp? En hoe hoog is mijn besparing?

Bent u benieuwd naar uw besparing? Doe dan de besparingstest op onze website.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten pompen op de markt. Zo is er bijvoorbeeld de Elga hybride warmtepomp. Deze hybride lucht- water warmtepomp werkt samen met elke cv- ketel. De Elga hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in warmte voor je woning. Daarnaast is er ook de All-electric warmtepomp. Zoals de naam al zegt, werkt deze pomp volledig op elektriciteit. U heeft dus geen aardgasaansluiting meer nodig en u kunt dit apparaat overal plaatsen in uw woning. U heeft ook de mogelijkheid om voor een grondgekoppelde warmtepomp te kiezen. Deze pomp haalt warmte uit de aarde en zet dit om in warmte voor de woning. De grondgekoppelde warmtepomp is zeer geschikt voor nieuw te bouwen woningen.

Wat kost een warmtepomp?

Natuurlijk moet u de kosten van een warmtepomp ook meerekenen als u energiekosten wilt besparen. De prijs van een warmtepomp kan heel erg verschillen en is afhankelijk van welke soort pomp u neemt. Een hybride warmtepomp kost bijvoorbeeld tussen € 2300 en € 3500 na aftrek van overheidssubsidie. De prijs van een lucht- water warmtepomp, zoals de All-electric warmtepomp, ligt tussen € 7500 en € 11.000 na aftrek van overheidssubsidie. Een grondgekoppelde warmtepomp is het duurst van allemaal, bij deze toepassing wordt er een verticaal bodemwisselaar systeem gebruikt. De prijs van een warmtepomp die zijn warmte uit de aarde haalt, begint bij € 15.000 en deze kan oplopen tot € 25.000. Deze investering levert de hoogste rendementen op vanwege de constantere temperaturen in de bodem.

Subsidie warmtepomp

Het is mogelijk om subsidie op een warmtepomp te krijgen. De warmtepomp prijzen zullen hiermee een stuk gaan dalen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort pomp u neemt en hoeveel vermogen deze heeft. U kunt rekening houden met een subsidiebedrag dat ligt tussen € 1000 en € 3000. Samen met de besparing op de energiekosten heeft u dan dus nog een snellere terugverdientijd.

 

Het in bedrijfstellen van warmtepompen valt onder de zogenaamde F-gassen verordening, hetgeen betekent dat de inbedrijfstelling dient te worden uitgevoerd door een F-gassen gecertificeerd bedrijf.